Mam haka na raka







Coraz więcej zachorowań

Chociaż wiedza w społeczeństwie o nowotworze jelita grubego nie jest tak powszechna jak informacje na temat raka płuca lub raka szyjki macicy, na nowotwór jelita grubego każdego roku zapada coraz większa liczba osób. Po raku płuca oraz raku piersi zajmuje on 3 miejsce na świecie pod względem zachorowalności na nowotwory.

Prognozy przewidują, że zachorowalność na nowotwory w ciągu następnych dwudziestu lat podwoi się, na co ma wpływ proces starzenia się społeczeństw, wzrost liczby ludności, ale przede wszystkim wzrost narażenia na różnego rodzaju czynniki sprzyjające powstawaniu nowotworów.

INACZEJ U KOBIET, INACZEJ U MĘŻCZYZN 

Zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet notuje się przyrost zagrożenia nowotworami złośliwymi dolnego odcinka przewodu pokarmowego (szczególnie odbytnicy). Warto zaznaczyć, że nowotwory złośliwe jelita grubego stają się coraz istotniejszym problemem onkologicznym w Polsce.  Rak jelita grubego stanowił drugi pod względem częstości zachorowania nowotwór zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Nowotwór ten pozostaje również wysoko w rankingu, jeśli chodzi o umieralność. Jest drugim pod względem częstości zgonów nowotworem u mężczyzn a trzecim u kobiet.

Niestety te niepokojące dane związane są z późnym wprowadzaniem w Polsce tak zwanych badań przesiewowych.

Celem tych badań jest wykrywanie nowotworów na wczesnym etapie rozwoju, kiedy jeszcze możliwość wyleczenia jest bardzo duża. W przypadku raka jelita grubego zalecane są: test na krew utajoną w kale oraz badania endoskopowe jelita grubego to znaczy kolonoskopia i sigmoidoskopia.

Czy rak jelita grubego jest dziedziczny?

Wśród nowotworów jelita grubego ok. 90% powstaje z polipów i nie ma podłoża genetycznego. Jednak nie do końca znane są czynniki go wywołujące. Bierze się pod uwagę siedzący tryb życia, który sprzyja zaparciom, dieta bogata w tłuszcze zwierzęce. W 10% rak jelita grubego występuje rodzinnie, najczęściej w postaci różnych dziedzicznych zespołów genetycznie.

  

Ryc.1 Lokalizacja zmian nowotworowych w częściach jelita grubeg

Jak zmniejszyć ryzyko?

Rak jelita grubego Najczęściej rozwija się po 50 r.ż. Na jego powstawanie duży wpływ mają czynniki środowiskowe, a wśród nich:
1. sposób odżywiania – ochronnie działa dieta bogata w błonnik, świeże pokarmy a także bogata w warzywa i owoce. Pokarmy bogate w tłuszcze zwierzęce, ubogie w wapń i witaminy niestety nie są dla nas zdrowe
2. sprzyja rozwojowi raka: brak wysiłku fizycznego i aktywności ruchowej, częste zaparcia
3. wiek
4. palenie papierosów